Ada requested from my lovely cousin.......nak resepi Daging Rendang yang haku masak during the prevoius khenduri.....Mak aaii terasa macam ala Masterchef pullleekk.....To my cousin Zaharah....ni Kak Na main agak2 jer bahan2 dia okeh sebab selalu masak ni main campak2 jer...tak sukat pun bahan dia....ko agak2 jelah ek....
Rendang Daging versi Kak Na
1 ekor ayam dipotong kecil2
Santan dari sebiji kelapa (selalu kakna pakai yang kotak pun okeh gak)
5 batang cili hidup, 5 batang cili kering, 8 batang serai, sedikit lengkuas, sedikit halia, kunyit hidup, bawang merah dan putih (semua bahan ni di kisar) - bahan ni ko agak lah ek....serai nak tambah pun ok..bau sedap...
Sedikit minyak
1 atau 2 keping asam gelugur
Bawang merah, bawang putih & halia (dihiris)
Kerisik
Sedikit gula merah@gula kabung
Sedikit garam
Daun kunyit diracik
Caranya:
Ayam dibersihkan. Tumiskan minyak. Masukkan bahan penumis yang dihiris. Setelah garing masukkan bahan yang telah dikisar tadi. Masak sehingga naik minyak kemudian masukkan ayam. Setelah empuk masukkan gula merah@gula kabung dan asam gelugur. Biarkan seketika kemudian masukkan santan dan kerisik. Akhir sekali masukkan garam, gula sedikit kalu nak dan daun kunyit yang diracik2 tadi...Siap.
Perhatian: Memasak rendang ni memerlukan masa yang lama sedikit....ater nama pun rendang..dari berkuah sampai dia jadi kering sedikit...kena kacau selalu ek.......
To my cousin: Good Luck semoga berjaya.....klu tak jadi mai cari Kak Na lagi ek.....hihihii . Nak tempek gamba haku tak ready lagik...amik gambo yang ada time khenduri tu ajelah ek....Next recipe I tangkap gambo cantek2 okies....
Yummy yum!! ^^
ReplyDelete